Pasiunea noastră este energia curată, așa că urmărim cu interes pașii care se fac la nivel mondial pentru tranziția către surse regenerabile de energie.
Dacă și tu ești interesat de energia verde, ți-am pregătit un rezumat la zi al celor mai importante progrese.
Stocarea hidro-gravitațională în Portugalia
Compania spaniolă de energie Iberdrola construiește cel mai mare complex de stocare hidro-gravitațională din Portugalia (880 MW), care este așteptat să devină complet operațional în 2024.
Situat în nordul Portugaliei pe râul Tâmega, complexul hidroenergetic cuprinde trei rezervoare de apă și trei centrale hidroelectrice, fiind așteptat ca acesta să crească cu 30% capacitatea de stocare a energiei regenerabile din Portugalia.
Acest complex va fi interconectat cu două parcuri eoliene cu o putere totală de 300MV.
China: planuri ambițioase până în 2030
Planurile chinezilor sunt extrem de ambițioase și dau tonul la nivel mondial către decarbonificarea rapidă a economiilor. Până în 2030 China își propune să:
- Aibă o capacitate de stocare în baterii de 100 GW, cea mai mare din lume, mult în creștere față de cei doar 3 GW disponibili în momentul de față.
- Crească capacitatea de stocare hidro-gravitațională de la actualul 26,3 GW la 100 GW.
- Exploreze cu atenție stocarea energiei cu ajutorul aerului comprimat.
- Dezvolte energia solară și eoliană în zonele deșertice de vest.
- Crească semnificativ capacitatea de transmisie a energiei între provincii.
- Se îngrijească de siguranța și stabilitatea rețelelor mari.
Scoția alimentată cu precădere din surse regenerabile
Conform unui studiu publicat de către Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS) al guvernului Regatului Unit, 98,6% din consumul brut de energie electrică din Scoția a provenit din surse regenerabile.
Performanța este una remarcabilă, reprezentând aproape un sfert din producția de energie regenerabilă la nivelul întregului Regat Unit.
Tehnologiile cu hidrogen: primele aeronave cu emisii 0?
Gigantul Airbus a anunțat că testează o multitudine de tehnologii pe bază de hidrogen, în încercarea de a aduce pe piață până în 2035 primele aeronave cu 0 emisii. Compania pregătește un zbor test cu un motor cu ardere directă, alimentat cu hidrogen.
Dezvoltarea și testarea tehnologiilor pe bază de hidrogen ia amploare la nivel mondial.
Mitsubishi Heavy Industries va înființa pâna în 2023 Parcul de hidrogen Takasago, numindu-l primul centru din lume pentru validarea tehnologiilor legate de hidrogen – de la producția hidrogenului la generarea de energie.
Statele americane Colorado, New Mexico, Utah și Wyoming vor dezvolta un hub regional pentru producția de hidrogen curat.
Vertex Hydrogen a anunțat planuri pentru construirea primei facilități din Marea Britanie de producție la scară largă a hidrogenului. Complexul se va afla în centrul clusterului HyNet, principalul centru industrial de decarbonizare din Marea Britanie.
Transportul maritim este de asemenea vizat în dezvoltarea tehnologiilor cu hidrogen. Societatea de clasificare din Genova, RINA, a anunțat aprobarea de principiu a petrolierului MR alimentat cu hidrogen, propus de designerul suedez FKAB Marine Design.
Acestea sunt doar câteva dintre eforturile actuale către un viitor mai verde pentru noi toți. Alătură-te și tu tranziției către energia curată, producând energie solară cu geamurile Photovoltaic Windows, care îți oferă cea mai mare performanță energetică de pe piața din România.
Nu ezita să ne contactezi pentru detalii și întrebări!