Construcțiile verzi cu impact redus asupra mediului nu mai sunt doar un țel îndepărtat, ci devin o realitate chiar de anul acesta. Din 2021, toate clădirile noi, precum și renovările majore executate în România trebuie să se alinieze cu standardul nZEB, adoptat la nivel european.

Dacă ai în plan să construiești în următoarea perioadă, ți-am pregătit informații utile despre ce înseamnă nZEB și ce soluții există pentru a obține o clădire cu performanță energetică foarte ridicată.

 

Ce este standardul nZEB?

Standardul nZEB (nearly Zero-Energy Building) se referă la construcții cu un consum de energie aproape de 0, care își generează o mare parte din energia consumată din surse regenerabile, produse mai ales la fața locului sau în apropierea construcției.

Astfel, se urmărește ca diferența dintre energia pe care clădirea o consumă și cea pe care o produce să se apropie cât se poate de mult de 0. Acest țel se atinge concomitent prin două componente:

  1. Utilizarea surselor de energie regenerabile.
  2. Obținerea unui grad înalt de eficiență energetică.

 

De ce nZEB?

Comisia Europeană a stabilit un obiectiv ambițios ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2050. Deoarece clădirile produc o mare parte a emisiilor de carbon și consumă cam 40% din consumul total de energie, a apărut necesitatea construirii unor clădiri cât mai puțin poluante și cât mai independente de sursele clasice de energie. Acesta este motivul pentru care standardul nZEB impune folosirea resurselor regenerabile de energie.

 

Ce spune legea?

Legea 372/2005 republicată obligă:

  • Clădirile noi, recepționate după 31 decembrie 2020 să aibă consumul de energie convențională aproape egal cu 0. 
  • Clădirile noi deținute de autorități și recepționate după 31 decembrie 2018 să aibă un consum de energie aproape egal cu 0. 

Concret, în momentul de față minim 30% din energia necesară unei clădiri noi trebuie să fie produsă din surse regenerabile fie de la fața locului, fie produse pe o rază de maximum 30 de km. Legislația privind metodologia de aplicare a standardului nZEB este în lucru în prezent.

 

Ce beneficii aduce nZEB locatarilor?

Dacă te întrebi deja care sunt avantajele tale atunci când locuiești într-o clădire sustenabilă conformă standardului nZEB, iată câteva:

  • Economii semnificative la facturi – în funcție de eficiența energetică obținută prin arhitectura și construirea clădirii, facturile la energie se diminuează semnificativ sau chiar ajung la valoarea 0.
  • Beneficii pentru sănătatea locatarilor – calitatea superioară a aerului din interior, precum și un confort termic și o izolare fonică de excepție.
  • Creșterea valorii de vânzare a clădirii – se preconizează că o clădire eficientă energetic se va putea vinde chiar și cu 30% mai scump decât o clădire care nu îndeplinește standardul nZEB.
  • Impact pozitiv asupra mediului – reducerea poluării atmosferei cu CO2.
  • Venituri suplimentare – în funcție de eficiența clădirii, aceasta poate produce surplus de energie care poate fi livrat în sistem, aducând astfel venituri suplimentare consistente.

 

Ce soluții există pentru a obține o clădire care respectă nZEB?

Încă din faza de proiectare a unei construcții poți alege soluții inteligente care vor produce energie chiar la fața locului. 

Geamul nostru fotovoltaic semi-transparent, care prezintă cele mai performante caracteristici de pe piață, te ajută să construiești sustenabil și eficient energetic.

Poți instala astfel geamurile Photovoltaic Windows pe suprafețele verticale ale clădirilor (ferestre, fațade, balcoane) pentru a reduce sau chiar anula facturile la energie electrică, aliniind astfel construcția ta la noul standard nZEB. Pentru construcțiile cu o amprentă mare la sol (hale industriale / sere / saivane de animale / mansarde / etc.) vei reuși să combini iluminatul natural al acoperișului cu producția de energie electrică solară.  

 

Ești pregătit să construiești sustenabil, conform standardului nZEB? 

Experții Photovoltaic Windows sunt gata să te ajute cu sfaturi și soluții pentru proiectul tău! Lasă-ne un mesaj cu întrebările tale chiar aici sau sună-ne la unul din numerele 0741 456 976 / 0720 729 025.

Încălzește apa menajeră utilizând geamuri fotovoltaice
(în sistem off-grid fără baterii)