Ne-am întors cu cele mai ELECTRIzante știri din lumea energiei regenerabile…

 

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa în România

Vești fantastice vin chiar de la noi din țară, unde urmează să înceapă construcția celui mai mare parc de panouri fotovoltaice din Europa, chiar lângă Arad, pe o suprafață de peste 1000 de hectare.

Investiția impresionantă de 800 de milioane de euro (făcută de un producător de energie din Europa Centrală și de Sud-Est) va crea o putere de 1050 de MV. Conform președintelui ANRE, prin comparație, puterea instalată va depăși pe cea a unui reactor nuclear de la Cernavodă.

 

20% hidrogen în rețeaua germană de gaze

Într-un test de teren efectuat în Germania, a fost demonstrată cu succes fezabilitatea amestecării hidrogenului în rețeaua de gaze naturale a țării la o concentrație de până la 20%. 

Testul, care va continua până în luna decembrie, confirmă astfel viabilitatea tehnică și economică a încorporării hidrogenului în infrastructura de gaze existentă, ca parte a tranziției Germaniei către un mix energetic mai curat.

 

Proiecte agrivoltaice cu rezultate promițătoare

Institutul de Cercetare de Stat pentru Viticultura și Pomicultură (LVWO) din Baden-Württemberg, Germania, a lansat un proiect pilot care combină generarea energiei fotovoltaice cu creșterea fructelor de pădure. Proiectul prezintă un sistem interesant în buclă închisă pentru apă și nutrienți și își propune să genereze efecte de sinergie durabile. 

În Austria, RWA Solar Solutions și Frutura testează combinația generării de energie fotovoltaică în procesul de cultivare al merelor, rezultatele inițiale indicând creșterea sporită a copacilor și dezvoltarea armonioasă a vegetației sub sistemul fotovoltaic.

 

Un avion alimentat doar cu hidrogen lichid?

Firma de cercetare din Marea Britanie Aerospace Technology Institute (ATI) a prezentat FlyZero – un concept de avion de linie alimentat cu hidrogen lichid, care urmărește să atingă aceleași performanțe ca și aeronavele tradiționale de dimensiuni medii, cu emisii zero de carbon!

Prin utilizarea rezervoarelor de combustibil criogenic și a propulsiei cu hidrogen, programul FlyZero prevede (începând cu 2035) avioane extrem de eficiente, alimentate cu hidrogen, cu o economie de operare superioară în comparație cu avioanele convenționale, contribuind la eforturile globale de reducere a emisiilor din aviație.

 

O Toyota electrică a fost condusă fără oprire aproape 2000 de km

Compania israeliană Electreon a făcut recent o demonstrație fascinantă, reușind să conducă o Toyota RAV4 Prime aproape 2000 de km folosindu-se doar de încărcări wireless – o tehnologie extrem de interesantă dezvoltată de companie care ne arată posibilitatea unui viitor în care am putea avea pe autostrăzi benzi speciale pentru încărcarea wireless a mașinilor electrice.

Dacă tot vine vorba de mașinile Toyota, producătorul japonez și-a propus ca în următorii patru ani să introducă pe piață primele mașini cu baterii în stare solidă (tip SSB) care ar aduce o autonomie de peste 1000 de km. 

 

Investițiile în energia regenerabilă depășesc pe cele în combustibili fosili

Raportul World Energy Investment 2023 arată că pentru fiecare dolar investit în combustibili fosili, acum 1,70 USD sunt investiți în tehnologii de energie curată.

Mai mult, energia solară este fruntașă când vine vorba de investiții, estimându-se că în 2023 se investește aproximativ 1 miliard de dolari zilnic în instalarea de noi capacități fotovoltaice. Absolut impresionant!

Cum era de așteptat, China rămâne fruntașă global când vine vorba de implementarea energiei regenerabile.

 

UE mai multă energie provenită din surse regenerabile decât din combustibili fosili

Ember raportează că energia eoliană și solară au generat mai multă energie electrică decât combustibilii fosili combinați în Uniunea Europeană (UE) în cursul lunii mai. 

Această etapă marchează prima lună completă în care sursele regenerabile au depășit performanța combustibililor fosili, eolianul și solarul contribuind cu aproape o treime din energia electrică a UE. 

 

Piața fotovoltaicelor din SUA s-a putea tripla până în 2028

Industria solară din SUA a cunoscut cel mai puternic trimestru al său până în prezent, cu 6,1 GW de capacitate solară instalată, conform raportului US Solar Market Insight T2 2023 al Asociației Industriilor Energiei Solare și Wood Mackenzie. 

Creșterea cererii, cuplată cu soluționarea provocărilor lanțului de aprovizionare, a contribuit la această performanță record, preconizându-se că industria se va tripla în dimensiune în următorii cinci ani, atingând o capacitate solară instalată totală de 378 GW până în 2028.

 

Dacă ești pregătit să faci și tu tranziția către energia verde fără bătăi de cap, te invităm să citești mai multe despre geamurile fotovoltaice PV Windows chiar aici.

Încălzește apa menajeră utilizând geamuri fotovoltaice
(în sistem off-grid fără baterii)