Un nou parc fotovoltaic funcționează la Doicești
La Doicești, județul Dâmbovița, a fost inaugurat un parc fotovoltaic de 80 MW, parte a unui complex energetic mai mare care va include și o centrală nucleară cu reactoare modulare mici.
Energia produsă de parc va fi folosită pentru a alimenta șantierul centralei nucleare și pentru a asigura energie electrică curată și sustenabilă zonei.
Parcul este un exemplu pozitiv de reutilizare a suprafețelor din depozitele de cenușă de la fosta centrală electrică pe cărbune din Doicești, deschizând posibilitatea ca zona să devină un hub industrial.
Planuri pentru construirea hidrocentralei de la Tarnița Lăpuștești
Vești bune! România reia dezvoltarea proiectului de construcție a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa Lăpuşteşti, care vizează o capacitate de 500 MW până la 1 GW.
Proiectul, situat pe râul Someșul Cald la 30km de Cluj, a fost inițiat în 1989, dar s-a confruntat cu eșecuri repetate și a fost considerat neviabil financiar în 2019. Acum, Ministerul Energiei din România a anunțat că societatea de stat SAPE SA realizează un studiu de fezabilitate pentru a relansa acest proiect, care ar putea deveni prima hidrocentrală de acumulare prin pompaj din țara noastră.
Iulie 2023 – cea mai caldă lună din istorie
Vești proaste pentru planetă: iulie 2023 a marcat cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ, cu temperaturi medii care au depășit recordul anterior cu aproximativ o treime de grad, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S).
America de Sud, o mare parte din Antarctica și părți ale emisferei nordice, inclusiv sudul Europei, au cunoscut temperaturi mai ridicate decât media.
Coridor de energie pentru ferme eoliene în Marea Neagră
Black Sea Oil & Gas (BSOG), în parteneriat cu Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, intenționează să creeze un „coridor energetic” de-a lungul infrastructurii proiectului său Midia Gas Development (MGD) din sectorul românesc al Mării Neagre.
Inițiativa își propune să conecteze viitoarele parcuri eoliene offshore la sistemul energetic național, susținând potențial conectarea a 3GW de energie eoliană offshore.
BSOG a obținut autorizațiile necesare și își propune să finalizeze procedurile de reglementare până la jumătatea anului 2024 pentru acest proiect, ceea ce ar fi un pas semnificativ, întrucât România nu are legislație pentru dezvoltarea eoliană offshore.
Creșterea investițiilor în energie eoliană în România
Conform economica.net în iunie 2023, Transelectrica a emis șapte avize tehnice de racordare (ATR) pentru parcuri eoliene noi în județul Tulcea, cu o capacitate instalată previzionată de 656 MW, aproape la fel ca cea a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavodă.
Toate parcurile eoliene se vor conecta la o stație nouă de 400/110 kV, Casimcea, care urmează să fie construită de Transelectrica, punerea în funcțiune fiind estimată pentru anul 2025.
Căile Ferate Franceze SNCF pregătesc o extinderea solară de 1 GW
Operatorul feroviar francez SNCF a lansat o unitate de energie curată, SNCF Renouvelables, cu intenții să aloce 1.000 de hectare din terenul său pentru a dezvolta 1 GW de centrale fotovoltaice (PV) pentru a satisface 20% din necesarul de energie electrică până în 2030.
Compania produce deja energie electrică prin panouri solare amplasate pe stații.
Olanda ia în considerare interzicerea fermelor solare pe terenurile agricole
Ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens, are în vedere implementarea unei interdicții privind instalarea de ferme solare pe terenuri agricole.
Restricțiile propuse, care ar putea fi aplicate în iulie 2024, au stârnit îngrijorări în rândul reprezentanților industriei solare, care își fac griji cu privire la impactul negativ asupra fermierilor și dezvoltatorilor de proiecte solare.
Interdicția ar putea afecta, de asemenea, capacitatea sectorului solar olandez de a contribui eficient la tranziția energetică, lipsa actuală de claritate împiedicând dezvoltarea fermelor solare pe terenurile agricole.
În acest context, soluția ar putea fi una simplu de aplicat: înlocuirea geamurilor clasice ale numeroaselor sere din Olanda cu geamuri fotovoltaice, care permit plantelor să crească normal producând în același timp și electricitate.
Transformarea energetică a Bulgariei se accelerează
Pe 1 august 2023, centralele solare din Bulgaria au generat mai multă energie electrică decât Centrala Nucleară de la Kozlodui, o premieră în istoria țării care arată că transformarea în sector are loc mai repede decât era de așteptat.
Energia solară ar putea tripla adoptarea energiei regenerabile până în 2030
Conform World Economic Forum energia solară poate contribui la triplarea capacității de energie regenerabilă până în 2030 prin diverse intervenții.
În momentul de față dezechilibrele geografice, sectoriale și de producție împiedică adoptarea universală a tehnologiei solare.
Ca și soluții propuse, World Economic Forum menționează utilizarea mini-rețelelor solare și a sistemelor autonome pentru accesul universal la energie, diversificarea producției de tehnologie solară și integrarea energiei solare în diferite sectoare.
Dacă și tu te gândești să adopți energia solară acasă sau în afacerea ta, îți recomandăm o soluție performantă și ușor de implementat: geamurile PhotoVoltaic Windows.