Creștere semnificativă a prosumatorilor în România
Conform Ziarul Financiar, numărul de prosumatori din România a crescut cu peste 80% în primele șase luni din 2023, de la 40.000 la 77.600. Județul Ilfov este fruntaș la numărul de prosumatori cu 6.530. Mai mult, la nivel național, peste 4.200 de companii își produc singure energia.
Principalul motiv pentru această creștere este scumpirea energiei din 2022. Programul guvernamental Casa Verde Fotovoltaice a contribuit și el la dezvoltarea pieței de prosumatori, mai ales pentru persoanele fizice.
Hidroelectrica va construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa
Hidroelectrica, a lansat licitația pentru studiile necesare realizării unui parc fotovoltaic de 1.500 MW în Dolj. Proiectul, care a fost declarat de importanță națională, ar costa peste 1,2 miliarde de euro și ar fi cel mai mare din Europa.
Parcul ar fi amplasat pe un teren de 2.200 de hectare, în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni, și ar produce circa 1,75 TWh de energie electrică anual. Hidroelectrica estimează că studiile vor fi finalizate în următorii doi ani.
Arad – popular pentru proiecte solare
Arad este cel mai atractiv județ din România pentru proiecte de energie solară, în mare parte datorită accesului la terenuri neproductive comasate, apropierii de Europa și infrastructurii existente.
Cele mai recente date arată că doar parcurile care se vor conecta direct în reţeaua Transelectrica, cu avize deja obţinute, au o capacitate de peste 2.500 MW. Dacă aceste investiţii se vor realiza, datele pentru punerile în funcţiune fiind 2024-2025, vor atrage investiții de peste 2 miliarde de euro.
Un camion inovator
Scania a făcut un experiment interesant. Compania a transformat un camion într-un vehicul electric hibrid, cu ajutorul energiei solare. Panourile fotovoltaice instalate pe pereții remorcii pot alimenta bateriile camionului cu până la 16.000 KWh pe an, ceea ce îi permite acestuia să parcurgă până la 10.000 km în regim pur electric.
Record energie regenerabilă în România
Un studiu al Ember arată că în primele 6 luni ale anului 2023, România a produs mai mult de jumătate din energia electrică din surse regenerabile, în principal din energie solară! România are un potențial uriaș de creștere a energiei regenerabile, dar în momentul de față rețeaua electrică de transport nu ține pasul cu această dezvoltare accelerată.
În același timp, producția de energie din combustibili fosili a ajuns la nivel european la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) estimează că acest trend descendent va continua pe parcursul acestui deceniu, dar factorii decizionali la nivel politic trebuie să susțină puternic tranziția energetică și investițiile în energia regenerabilă.
Este energia nucleară viabilă în procesul decarbonizării?
Un studiu recent realizat de cercetători de la Biroul European de Mediu (EEB), de la Stockholm School of Economics (SSE) și de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) pun sub semnul întrebării impulsul pentru investiții sporite în energia nucleară în scopul decarbonizării.
Studiul susține că sursele de energie regenerabilă depășesc energia nucleară în ceea ce privește costul și viteza de punere în functiune, iar fiecare investiție în noi centrale nucleare întârzie eforturile de decarbonizare. Cercetarea evidențiază depășiri semnificative de costuri în proiectele nucleare, cu exemple concrete precum proiectul Flammanville din Franța și uzina Olkiluoto din Finlanda.
În plus, studiul pune la îndoială fiabilitatea energiei nucleare, pledând pentru tehnologii de rezervă flexibile, cum ar fi stocarea hidrogenului și bateriile într-un mix energetic durabil.
Baterie pentru vehicule electrice cu încărcare rapidă și autonomie de 400 km
Producătorul chinez de baterii CATL a dezvăluit o nouă baterie pentru vehicule electrice cu litiu fier fosfat (LFP) cu încărcare rapidă numită Shenxing, susținând că poate oferi o autonomie de 400 km cu o încărcare de doar 10 minute.
Bateria oferă, de asemenea, o autonomie de 700 km la o încărcare completă și oferă îmbunătățiri de siguranță, inclusiv un electrolit îmbunătățit și algoritmi de reglare a temperaturii.
Se poate încărca la o stare de încărcare de 80% în 10 minute la temperatura camerei și, chiar și pe vreme rece până la -10°C, poate atinge o încărcare de la 0 la 80% în 30 de minute.
Germania accelerează adoptarea energiei solare
Guvernul german a aprobat proiectul de lege „Pachetul solar 1”, care urmărește accelerarea implementării proiectelor fotovoltaice și atingerea unui obiectiv de 215 GW de capacitate solară instalată până în 2030.
Măsurile includ eficientizarea dispozitivelor solare conectabile, simplificarea procedurilor de conectare la rețea pentru sistemele de pe acoperișuri și ușurând cerințele de echipamente tehnice pentru sistemele de până la 25 kW. Legislația promovează, de asemenea, furnizarea de energie solară în interiorul clădirilor și extinde suportul pentru sistemele fotovoltaice și către zonele exterioare.
Vești bune și în luna septembrie când vine vorba de energia regenerabilă. Vrei să îți aliniezi și tu casa sau afacerea la revoluția energetică? Află mai multe despre geamurile fotovoltaice PV Windows chiar aici.