O fabrică de baterii pentru mașini electrice la Galați

Începem cu vești fantastice pentru România! Avesta Battery and Energy Engineering ABEE, o companie belgiană, a anunțat oficial că va investi 1,4 miliarde de euro în construcția unei fabrici de baterii pentru mașini electrice în Galați, România. 

Proiectul ROMVOLT va implica producția de baterii litiu-ion și este de așteptat să creeze aproximativ 8.000 de locuri de muncă, contribuind la poziția țării noastre în lanțul valoric european al bateriilor și satisfăcând cererea în creștere de vehicule electrice în Europa.

 

Piața hidrogenului va depăși pe cea a gazelor naturale până în 2030

Deloitte prezice că piața hidrogenului va depăși comerțul cu gaze naturale lichide până în 2030, atingând venituri anuale de 642 de miliarde de dolari și crescând la 1,4 trilioane de dolari pe an până în 2050. 

Comerțul global și infrastructura de transport diversificată sunt considerate cruciale pentru deblocarea întregului potențial al pieței hidrogenului verde.

Mai mult, Danemarca și Olanda explorează colaborarea pe hidrogen cu Namibia, Africa de Sud și Maroc, în timp ce cercetătorii de la Universitatea din Alberta evidențiază competitivitatea costurilor centralelor electrice pe bază de reactoare nucleare modulare mici în producția de hidrogen.

 

UE ridică ținta de energie regenerabilă la 45% până în 2030

Uniunea Europeană a aprobat Directiva modificată privind energia din surse regenerabile (RED III), care stabilește un nou obiectiv de a atinge o pondere de 45% a energiei regenerabile în mixul energetic al UE până în 2030, în creștere față de obiectivul anterior de 32,5%. 

Directiva solicită instalarea a peste 100 GW de energie eoliană și sisteme fotovoltaice anual și abordează, de asemenea, extinderea surselor regenerabile în sectoarele de încălzire și transport. În plus, procesul de aprobare pentru proiectele de energie regenerabilă va fi accelerat pentru a facilita implementarea mai rapidă.

 

Piața globală de energie verde revine puternic după pandemie

Analizând World Energy Investment Report 2023, Prof. univ. dr. Cristian Păun notează pe em360.ro că piața globală de energie verde se confruntă cu o redresare puternică în urma pandemiei, cu investiții semnificative în energie regenerabilă, dezvoltarea rețelei și stocarea energiei. 

Investițiile în electrificare câștigă teren, deși eficiența energetică rămâne dominantă. Pandemia nu a oprit trecerea către energia curată, investițiile depășindu-le pe cele în energia din combustibili fosili din 2016.   

 

Sistem inovator off-grid de încălzire al apei menajere

La Photovoltaic Windows am dezvoltat un sistem care alimentează boilerul direct cu energia produsă de geamurile noastre fotovoltaice, perfect pentru a fi folosit la apartament. Ne bucurăm să vedem acest sistem recunoscut internațional de către publicații de top în domeniu, inclusiv Globenergia și PV Magazine.

 

Într-o lună plină de evoluții semnificative în sectorul energiei din surse regenerabile, de la obiective ambițioase ale UE la investiții majore în România și piața globală a energiei regenerabile care a revenit după pandemie, este evident că lumea face pași decisivi către un viitor mai verde!

Încălzește apa menajeră utilizând geamuri fotovoltaice
(în sistem off-grid fără baterii)