Într-o lume în care reducerea amprentei de carbon este primordială, a fi la curent cu cele mai recente evoluții în domeniul energiei regenerabile nu este doar o alegere, ci o necesitate. Iată știrile cele mai importante de luna aceasta.

 

Energie eoliană în Marea Neagră din 2030?

Țara noastră face primii pași spre valorificarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, semnând un proiect de lege pentru aprobare interministerială. 

Legea, elaborată cu consultare și dezbateri publice, este un element crucial al angajamentului României de a-și decarboniza sectorul energetic în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. 

Cu potențialul de energie eoliană offshore al României estimat la 76 GW, guvernul urmează să aprobe perimetrele eoliene offshore, redevențele și schemele de ajutor de stat până în iunie 2025. 

România își propune să introducă energia eoliană din Marea Neagră în sistemul său energetic național după 2030, consolidând astfel securitatea energetică a țării noastre.

 

Hidroelectrica își continuă investițiile în fotovoltaice

Hidroelectrica, principalul producător de energie verde din România, a semnat un parteneriat cu gigantul Masdar din Emiratele Arabe Unite pentru a investi într-un proiect major – instalarea a 1.500 de megawați de panouri fotovoltaice flotante. 

Acest proiect inovator semnalează angajamentul Hidroelectrica de a diversifica sursele de energie, concentrându-se în primul rând pe opțiunile „verzi”. Abundența suprafețelor de apă disponibile în România prezintă o oportunitate interesantă de valorificare a energiei solare, contribuind la portofoliul de energie durabilă al țării noastre. 

Parteneriatul strategic al Hidroelectrica cu Masdar, o companie globală de energie regenerabilă cu 16 ani de experiență și 23 GW instalați, subliniază viitorul promițător al energiei regenerabile în România. Abia așteptăm să urmărim evoluția acestui proiect!

 

Investiții record propulsează energia regenerabilă la nivel mondial

 

Conform acestui raport Bloomberg  investițiile globale în energie regenerabilă au crescut la un record de 358 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023, o creștere cu 22% față de anul trecut. 

Energia solară a preluat conducerea, atrăgând investiții de 239 de miliarde de dolari, marcând o creștere remarcabilă de 43% față de prima jumătate a anului 2022. China și-a menținut statutul de cea mai mare piață, cu investiții noi de 177 de miliarde de dolari, urmată de Statele Unite cu 36 de miliarde de dolari și Germania cu 11,9 miliarde de dolari. 

Această creștere fără precedent în sectorul energiei regenerabile a dus nu numai la o energie mai curată, ci a și creat 13,7 milioane de locuri de muncă în întreaga lume, China, Uniunea Europeană, India și Statele Unite fiind contributorii cheie.

 

Siemens Energy testează o turbină cu 100% hidrogen într-un proiect inovator

Un consorțiu european condus de Siemens Energy a realizat un progres semnificativ în domeniul energiei cu hidrogen, testând cu succes în Franța o turbină cu gaz capabilă să funcționeze cu hidrogen pur, gaz natural sau orice combinație a celor două. Proiectul HYFLEXPOWER, finanțat prin programul UE Horizon 2020, își propune să demonstreze viabilitatea utilizării hidrogenului regenerabil ca sursă de energie curată și versatilă.

 

De la mină la parc fotovoltaic

EDP Renewables a transformat o fostă mină de cărbune din Polonia într-un parc fotovoltaic de 200 MW. 

Uzina Przykona, care cuprinde 308.000 de panouri solare bifaciale de tip p, a devenit un simbol pentru tranziția energetică în Polonia, evidențiind potențialul energiei regenerabile de a întineri regiunile post-industriale și post-miniere. 

Pe măsură ce asistăm la transformarea unei foste mine de cărbune într-un proiect fotovoltaic de 200 MW, este clar că energia regenerabilă este calea de urmat. 

 

Dar trecerea la energie curată nu trebuie să fie neapărat un efort mare – ferestrele fotovoltaice PhotoVoltaic Windows oferă o soluție accesibilă pentru oricine. Utilizând geamurile fotovoltaice pentru a capta energia solară, poți face chiar și tu ușor tranziția către energia verde acasă sau în afacerea ta.

Încălzește apa menajeră utilizând geamuri fotovoltaice
(în sistem off-grid fără baterii)