Bine ați venit la ediția din martie 2024 a rezumatului nostru de știri privind energia verde! 

Pe măsură ce lumea continuă tranziția către o viață mai sustenabilă, suntem încântați să vă aducem cele mai recente știri din domeniul energiei regenerabile. În calitate de susținători ai soluțiilor de energie curată cu geamurile fotovoltaice PhotoVoltaic Windows, ne angajăm să vă ținem informați și inspirați în călătoria voastră către un viitor mai verde și mai luminos. Să începem! 

 

Solarul instalat pe acoperiș în SUA

Noul raport al Environment America dezvăluie potențialul imens al energiei solare produse de instalațiile de pe acoperișuri, sugerând că ar putea satisface 45% din cererea de energie electrică a Statelor Unite.

Solarul oferă avantaje unice, inclusiv integrarea cu mediul construit și rezistența la vreme extremă. Raportul evidențiază creșterea semnificativă a energiei solare pe acoperiș în ultimii ani și subliniază potențialul vast neexploatat, în special în sectoarele rezidențiale și comerciale.

Cu nenumărate beneficii de mediu și economice, solarul de pe acoperiș este descris ca o soluție rentabilă și prietenoasă cu mediul pentru satisfacerea nevoilor de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili.

 

Limitările precipitațiilor în curățarea panourilor solare

Un studiu condus de National Renewable Energy Laboratory (NREL) dezvăluie că ploile nu pot curăța suficient de bine polenul de pe panourile solare pentru a menține performanța de vârf, polenul reducând producția solară cu până la 15% în timpul sezonului de vârf. 

Curățarea mecanică regulată a determinat îmbunătățiri ale performanței cu 5% până la 11%, indicând necesitatea unei întrețineri consecvente pentru a maximiza producția de energie solară și a atenua pierderile anuale de producție de până la 10%. 

Se recomandă soluții de curățare precum săpunul de vase și apa, evitând în același timp substanțele chimice dure pentru a minimiza impactul asupra mediului.

 

Prima turbină cu gaz-hidrogen din lume operează comercial

Kawasaki Gas Turbine Europe a anunțat o premieră mondială: punerea în funcțiune a unei turbine pe gaz în amestec cu 30% hidrogen la o instalație Chevron Phillips Chemical din Belgia, marcând o piatră de hotar în eforturile de eficiență energetică și decarbonizare. 

Turbina, capabilă să funcționeze flexibil în intervalul 0-30% volum de hidrogen, își propune să reducă emisiile de NOx sub 15 ppm, deschizând în același timp calea pentru adoptarea viitoare a tehnologiei Kawasaki pentru turbine pe gaz cu hidrogen Micro-Mix, care poate arde până la 100% hidrogen.

 

Premieră în România 

Potrivit e-nergia, România a atins o etapă istorică, deoarece parcurile fotovoltaice dispecerizabile au înregistrat pentru prima dată în luna martie o producție instantanee de energie solară depășind 1.000 MW, solarul devenind astfel a treia sursă de energie din țara noastră. 

Cu o capacitate instalată dispecerizabilă acum de 1.600 MW,  România își demonstrează angajamentul în creștere față de generarea de energie regenerabilă.

 

Spania – prețurile energiei electrice aproape de 0 (zero)

În Spania s-a ajuns la prețuri aproape de zero la energie electrică, deoarece instalațiile eoliene și fotovoltaice generează o producție record, ceea ce duce la scăderea prețurilor cu ridicata la 2,14 EUR per megawat-oră. 

Deși acest lucru aduce beneficii consumatorilor pe termen scurt, riscul pe termen lung constă în scăderea investițiilor în noi capacități regenerabile, punând provocări pe fondul impulsului Uniunii Europene pentru o economie mai verde.

 

Fotovoltaice la scară de utilitate în Asia-Pacific

Wood Mackenzie raportează că fotovoltaicele la scară de utilitate au devenit cea mai rentabilă sursă de energie din regiunea Asia-Pacific, depășind cărbunele în 2023, costurile energiei regenerabile fiind proiectate să fie cu 32% mai mici decât cărbunele până în 2030. 

 

Pe măsură ce navigăm către un viitor alimentat de energie regenerabilă, alegerea ferestrelor fotovoltaice PhotoVoltaic Windows vine cu multe avantaje. Află mai multe aici despre cum te poate ajuta integrarea ferestrelor fotovoltaice în casa sau afacerea ta.

Încălzește apa menajeră utilizând geamuri fotovoltaice
(în sistem off-grid fără baterii)