Asistăm la o revoluție a energiei regenerabile și adorăm să vă povestim despre asta în fiecare lună! Eforturile care se fac acum la nivel mondial nu numai că aduc beneficii imediate dar lasă moștenire generației următoare o planetă mai sustenabilă. Cum să nu ne bucurăm de veștile bune?
UE a economist 29 de miliarde de euro doar în vara asta datorită energiei solare
Da, ai citit bine! 29 de miliarde de euro au fost economisite vara asta. Cum? În loc să apeleze la importul de gaze naturale, 12,2% din energia produsă în UE în lunile de vară a provenit de la soare, economisind sume substanțiale în contextul actual al scumpirilor usturătoare ale gazului.
Producția de energie solară a fost în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, fruntașe la producția de energie solară fiind Olanda (23% din electricitate produsă de soare), Germania (19%) și Spania (17%).
China: lider mondial la investițiile în energia regenerabilă
După ce am prezentat lunile trecute numeroasele proiecte ambițioase din China, este oficial: țara este cel mai mare investitor în energia regenerabilă din lume, alocând 380 de miliarde de dolari în 2021 pentru adoptarea energiei verzi.
Tot companii chineze produc majoritatea panourilor solare existente pe piața mondială, un semn ferm că țara nu glumește cu ambițiile energetice. Guvernul chinez sprijină pe scară largă implementarea energiei curate iar rezultatele iată că apar.
Să nu uităm totuși că tot China consumă cel mai mult cărbune din lume, fiind totodată responsabilă pentru cele mai mari emisii de dioxid de carbon. În acest context, eforturile de tranziție către energia verde sunt esențiale și binevenite.
Alianță în UE pentru proiecte eoliene offshore
Potrivit Reuters opt țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Marea Baltică au convenit să mărească de șapte ori capacitatea de generare a energiei eoliene offshore până în 2030.
Acordul a fost făcut între Danemarca, Germania, Polonia, Lituania, Estonia, Finlanda și Suedia. În momentul de față capacitatea eoliană offshore la Marea Baltică este de 2,8 GW, majoritatea fiind instalată în apele daneze și germane.
Transelectrica recomandă ideea unei hidrocentrale din regimul Ceaușescu
Conform Profit.ro, operatorul sistemului energetic național Transelectrica a recomandat o idee care există încă de pe vremea regimului Ceaușescu: construirea hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarnița Lăpuștești (la 30km de Cluj, pe valea Someșului Cald).
Idee revizitată adesea după revoluție și abandonată de către autorități în 2020, construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești ar aduce o putere instalată de 1.000 MW pentru o investiție de circa 1 miliard de euro. Potrivit Transelectrica, această hidrocentrală ar avea un rol strategic important în securitatea energetică a României, fiind de asemenea potrivită pentru compensarea producătorilor care funcționează în bandă.
Suntem tare curioși să aflăm cum vor reacționa autoritățile la această recomandare importantă. Vă ținem la curent!
Energia solară va exploda în SUA până în 2027
Conform unui nou raport al Asociației Industriilor Energie Solare (SEIA) și Wood Mackenzie, capacitatea solară instalată și operațională din Statele Unite ale Americii ar putea crește de la 129 GW în momentul de față la 335 GW până în 2027.
Reamintim că 39% din capacitatea energetică nou instalată în 2022 în SUA este solară!
Inovație la Airbus
Airbus a anunțat că va aduce pe piață până în 2035 o nouă aeronavă alimentată cu hidrogen. Motorul cu reacție alimentat cu hidrogen va fi testat până în 2026, conform EnergyKey.ro
Între timp în Australia…
Guvernul din New South Wales a anunțat alocarea a aproape 30 de milioane de dolari pentru construirea a cinci stații de pompare hidro – gravitațională.
Succesul extraordinar al Kenyei
Kenya este un exemplu fantastic atât pentru continentul african cât și la nivel mondial. Kenya produce 75% din necesarul ei energetic din surse regenerabile precum geotermală și hidroelectrică. Locația ideală a Kenyei oferă un potențial imens pentru energia geotermală, solară și eoliană și suntem curioși să urmărim cum țara se îndreaptă către folosirea exclusivă a energiei regenerabile.
Schimbarea este aici și noi o aducem și în România!
Dacă te întrebi cum ai putea face tranziția la energia verde fără bătăi de cap, noi avem soluția: geamurile fotovoltaice PV Windows! Află mai multe despre ceea ce facem chiar aici.