Iulie 2022 a fost o lună încărcată cu vești bune despre energia regenerabilă la nivel mondial. Cu fiecare lună a anului 2022, un an marcat de eforturi pentru a asigura securitatea energetică, primim vești încurajatoare.

Să începem rezumatul cu noutățile din țara noastră. 

 

Transavia face investiții majore în panouri solare

Conform Agrointel, liderul în piața cărnii de pui, Transavia, a anunțat investiții colosale în generarea de energie verde. Doar în 2022 Transavia va instala peste 22.000 de panouri fotovoltaice, care vor produce aproximativ 30% din totalul consumat anual de către locațiile deținute de Transavia în 8 județe din țară. Impresionant, nu-i așa?

Amprenta de carbon a companiei se va reduce considerabil, eliminând echivalentul emisiilor de carbon anuale provenite de la aproximativ 1778 de mașini.

 

Din 2027 gospodăriile vor fi taxate conform amprentei de carbon

Ca urmare a măsurilor adoptate la nivel european pentru accelerarea implementării energiei regenerabile în statele membre și obținerea independenței energetice în raport cu Rusia, după cea mai recentă reuniune la Luxemburg a miniștrilor mediului din Uniunea Europeană, ministrul Tanczos Barna a anunțat că începând cu anul 2027 se va introduce o nouă taxă pentru fiecare gospodărie.

Această taxă se va impune nu doar în România, ci la nivel european, fiind calculată în funcție de amprenta de carbon a fiecărei gospodării.

 

Cea mai mare stație hibridă hidroenergetică – fotovoltaică din lume

China este hotărâtă să ocupe un loc fruntaș în producția de energie regenerabilă. Yalong River Hydropower Development, o companie deținută de către statul chinez, a început construcția pe râul Yalong (sud-vestul Chinei) a unei stații hibride hidroenergetică – fotovoltaică de 1GW.

Această stație, a cărei construcții va fi finalizată la sfârșitul anului 2023, va fi cea mai mare de felul său din lume, fiind așteptat să genereze 2TWh/an de energie curată. Construcția în sine se va întinde pe 16 km2, la o altitudine de peste 4000 de metri și va cuprinde peste 2 milioane de panouri solare și peste 5000 de invertoare, investiția totală ridicându-se la 791 milioane de dolari.

 

Dezvoltarea accelerată a energiei solare rezidențiale în China

Tot în China observăm un adevărat boom în ceea ce privește instalarea fotovoltaicelor în clădirile rezidențiale. Potrivit Administrației Naționale pentru Energie (NEA) din China, în anul 2021 instalările noi pentru proiectele rezidențiale au totalizat 21,6 GW, aproximativ 39,3% din totalul anual.

Aceste rezultate impresionante sunt facilitate de stimulentele oferite de către guvernul central al Chinei pentru segmentul rezidențial.

 

O baterie pentru mașinile electrice poate atinge 98% încărcare în mai puțin de 10 minute

Compania americană Enovix, lider de piață în tehnologia bateriilor litiu-ion cu anod silicon, a anunțat că a demonstrat o capacitate de încărcare a celulelor sale din bateriile pentru vehiculele electrice de la 0% la 80% în doar 5,2 minute și la peste 98% din capacitatea de încărcare în mai puțin de 10 minute. Viitorul sună bine, nu-i așa?

 

Vești din Australia

Statul australian Queensland a anunțat o investiție de 33 de milioane de dolari în două proiecte pentru stocarea hidro – gravitațională. Unul dintre proiecte, numit Borumba, dezvoltat lângă orașul Gympie, are o capacitate de 1 GWH/zi. Bugetul alocat prevede construcția unei a doua stații de stocare hidro – gravitațională, pentru care se caută în momentul de față locația ideală.

Mai mult, premierul Australiei de Vest, Mark McGowan, a anunțat că va renunța complet până în 2029 la centralele pe cărbune din orașul Collie, realizând astfel o tranziție hotărâtă către surse de energie verde.

Tot în Australia, guvernul statului Victoria a anunțat un plan ambițios de renunțare la gazele fosile și de reducere la jumătate a emisiilor de carbon până în 2030.

 

Între timp în Elveția…

Elveția a anunțat punerea în funcțiune a impresionantei stații de stocare hidro – gravitațională Nant de Drance, localizată într-o cavernă la 600 metri sub pământ, între bazinele Emosson și Vieux Emosson. Fiecare dintre cele 6 turbine ale stației are o capacitate de 150MW. 

 

Un lucru e sigur: energia regenerabilă este subiectul momentului. Alătură-te și tu tranziției către energia curată, producând energie solară cu geamurile Photovoltaic Windows, care îți oferă cea mai mare performanță energetică de pe piața din România.

 

Nu ezita să ne contactezi pentru detalii și întrebări!  

Încălzește apa menajeră utilizând geamuri fotovoltaice
(în sistem off-grid fără baterii)