Am revenit cu rubrica voastră preferată – noutățile la zi despre energia verde la nivel global. Iată ce vești bune îți aducem din primele trei luni ale anului 2023.

 

România – energie solară în agricultură

La începutul anului 2023 a fost adoptată o nouă lege pentru scurtarea procesului de obținere a autorizațiilor necesare pentru proiectele solare construite pe mai puțin de 50 de hectare de teren agricol, inclusiv proiecte legate de eoliene, biomasă, biolichide, biogaz, depozitare și stații de transformare construite pe un astfel de teren.

Este estimat astfel că noua lege ar reduce cu până la 9 luni întregul proces pentru dezvoltarea unui astfel de proiect.

 

Parc fotovoltaic pentru Antibiotice Iași

Enel X va construi un parc fotovoltaic de 2,5 MW pentru producătorul român de medicamente Antibiotice Iaşi. Proiectul prevede montarea a 4 680 de panouri solare la sediul firmei din Iaşi, pe o suprafaţă de 3,14 hectare.

Parcul fotovoltaic va asigura o producție medie anuală de 3.500 MWh și va reduce facturile la energie ale Antibiotice Iași cu până la 26,4%.

 

Energia solară și eoliană: principala sursă de energie în UE în 2022

Moment istoric pentru UE: conform Ember, în 2022 pentru prima dată energia eoliană și solară au generat împreună mai multă electricitate (22,3%) decât energia nucleară (21,9%) și cea generată prin conversia gazului natural (19,9%).

Acest record a fost rezultatul unui cumul de factori precum:

  • criza energetică generată de invazia Rusiei în Ucraina.
  • scăderea livrărilor de energie nucleară și hidroenergetică cauzate de anul extrem de secetos și întreruperi pentru mentenanță a unei părți semnificative din flota franceză de reactoare nucleare. 
  • accelerarea la nivelul UE a instalării de noi surse de energie solară. 

 

75% mai multă energie verde până în 2027

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) estimează că la nivel mondial se vor instala  în următorii 5 ani la fel de multe surse de energie regenerabilă cât au fost instalate în ultimile două decenii la un loc.

Conform AIE, capacitatea solară fotovoltaică cumulativă se va tripla, crescând cu aproape 1500 GW și depășind gazele naturale până în 2026 și cărbunele până în 2027.

 

Atlasul locațiilor potrivite pentru stocarea hidro – gravitațională a energiei

Energia eoliană și solară are nevoie de spații ample pentru depozitare. Stocarea hidro – gravitațională este cea mai accesibilă și ieftină soluție în acest sens.

Universitatea Națională Australiană a pus la dispoziție Global Pumped Hydro Atlas, un atlas care enumeră 616.000 de locații potrivite pentru stocarea hidro – gravitațională cu o capacitate de stocare combinată de 23 de milioane GWh, ceea ce este de aproximativ 100 de ori mai mult decât necesarul care poate susține un sistem global de energie 100% regenerabilă.

Tot ceea ce ne rămâne la nivel global este să investim masiv în astfel de proiecte.

 

Energia solară poate acoperi întreaga cerere mondială

Un grup de cercetare format din mai multe instituții academice a concluzionat că energia solară ar putea acoperi cererea mondială de energie electrică, folosind doar 0,3% din suprafața planetei noastre pentru infrastructura necesară.

În raportul lor publicat în Joule acest grup estimează că tehnologia solară va avansa semnificativ în următorii ani. 

 

Olanda elimină treptat posibilitatea prosumatorilor de a exporta electricitate in retea

Camera Deputaților din Olanda a aprobat propunerea de a elimina treptat posibilitatea prosumatorilor de a exporta electricitate in retea, perturbările rețelei datorate instalatiilor fotovoltaice devenind din ce în ce mai serioase. Reamintim ca Olanda este țara cu cea mai mare putere instalată generată de fotovoltaice pe cap de locuitor din UE.

Este de așteptat ca această eliminare treptată să fie însoțită de o încurajare prin anumite facilități a instalării de baterii la sistemele rezidențiale.

 

Tokio – cerințe fotovoltaice obligatorii pentru clădirile noi

În încercarea de a reduce cu 50% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, autoritățile de la Tokio au introdus cerințe obligatorii pentru clădirile noi cu acoperișuri mai mari de 20mp, solicitând instalarea pe acestea a panourilor fotovoltaice.

În funcție de caz, există proporții minime din suprafața acoperișurilor care vor trebui să aibă panouri fotovoltaice. 

 

Moment istoric pentru energia solară și eoliană

Conform PV Magazine proiectele fotovoltaice și eoliene sunt instalate la o rată de trei ori mai rapidă decât toate celelalte surse noi de electricitate la un loc. 

Se dovedește astfel eficiența și accesibilitatea acestor două surse de energie verde.

 

Timpi reduși de aprobare în UE pentru proiectele de energie regenerabilă

Parlamentul European a aprobat un proiect de lege pentru simplificarea aprobărilor proiectelor noi de energie regenerabilă, propunându-se un indicativ de timp de maxim 9 luni pentru proiectele situate în anumite zone marcate pentru accelerarea energiei regenerabile.

 

Energia solară în UE a crescut cu aproape 50% în 2022

În 2022 s-au instalat în UE un record de 41,4 GW de energie solară, suficient pentru alimentarea a 12,4 milioane de case conform EuroNews. O veste minunată!

Țările fruntașe în instalațiile fotovoltaice au fost Germania (8GW), Spania (7,5GW), Polonia (4,9GW), Olanda (4GW) și Franța (2,7GW). 

 

Ne așteptăm ca anul 2023 să ne aducă vești fantastice despre industria fotovoltaicelor.

 

Dacă vrei și tu să faci tranziția către energia solară la tine acasă, fie că locuiești la apartament sau casă, geamurile noastre fotovoltaice îți oferă facturi reduse la energie și o sursă pasivă de venituri fără multe bătăi de cap.

Află mai multe detalii chiar aici.

Încălzește apa menajeră utilizând geamuri fotovoltaice
(în sistem off-grid fără baterii)